La Fira de Formatges Artesans del Pirineu enguany surt al carrer

El Camí Ral de Cerdanya acollirà les prop de quaranta parades de formatges artesans.

’ha presentat el programa complet de la 27a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu -l’essència de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell– que enguany recupera la seva presencialitat i ho farà a l’exterior, concretament al bell mig del Camí Ral de Cerdanya. Així ho han avançat l’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, la tinent d’alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font, i el vicealcalde, Jordi Fàbrega, en la presentació de l’esdeveniment més important que se celebra a la capital alturgellenca, i que aquest ho farà el cap de setmana del 15 (tarda), 16 i 17 d’octubre.

“És recupera la seva presencialitat de la Fira de Sant Ermengol, la tant necessària presencialitat, després que l’any passat a causa de la pandèmia tingués només un format online. Malgrat no ser la fira que estàvem acostumats, perquè encara estem en pandèmia, estem contents de poder omplir els nostres carrers de parades i visitants, per tal que la Seu d’Urgell torni a tenir ambient de fira i esdevingui, un any més, la capital del formatge”, ha explicat l’alcalde urgellenc Francesc Viaplana.

L’alcalde ha avançat que la Fira de Sant Ermengol 2021 la inaugurarà el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena.

Equilibri entre seguretat sanitària i dinamització econòmica

Per la seva part, el vicealcalde Jordi Fàbrega ha remarcat, recollint les paraules de l’alcalde, que “el més important és que recuperem la presencialitat però com que encara estem en pandèmia hem hagut d’adaptar-nos per intentar reduir la transmissió de la Covid19 que encara la tenim entre nosaltres perquè volíem una fira segura”. Fàbrega ha explicat que si bé aquest any és més reduïda que en les edicions anteriors a la pandèmia, “el més important és que la fira surt al carrer, tota la Fira de Sant Ermengol serà a l’aire lliure, fet que permetrà que tothom hi pugui passejar minimitzant el risc de contagi”. El vicealcalde ha recalcat que tothom haurà de portar la mascareta posada, que es posarà a disposició de tothom gel hidroalcohòlic i hi haurà vigilància per garantir que els aforaments siguin en tot moment els que autoritzin les autoritats sanitàries.

177 parades, totes al carrer

Malgrat la reducció de parades respecte a edicions prepandèmia, la Fira de Sant Ermengol 2021 tindrà un total de 177 parades: una quarantena de formatges artesans del Pirineu al Camí Ral de Cerdanya; l’Autofira i l’espai Gastrofira-Foodtrucks al pàrquing del Dr. Peiró; la Fira de Productes de Proximitat Km0/Fira PEP a la plaça dels Oms; la Fira d’Artesania al passeig Joan Brudieu; i la venda ambulant d’alimentació, moda i complements al llarg del carrer Major, al carrer Fra Andreu Capella i al passeig Joan Brudieu.

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, al Camí Ral de Cerdanya

La tinent d’alcalde de Desenvolupament Local i regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, ha explicat en detall com serà i es desenvoluparà la 27a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

Un total de 38 parades, a més de la parada del formatge convidat que enguany és la Formatgeria Serra de Llodrà, de Manacor (Mallorca), ocuparan bona part del Camí Ral de Cerdanya de la Seu d’Urgell en casetes de fusta. Com en cada edició hi haurà formatges de vaca, cabra i ovella, tendres i madurats, tous i secs.

El tradicional tiquet de degustació desapareix de manera temporal, a causa de la Covid, i dona pas a la possibilitat de comprar in situ les porcions de formatge que formen part dels tastos guiats online, que es podran visualitzar al canal Youtube de la Fira i als que es podrà accedir a través d’un codi QR que facilitarà en un fulletó específic.

En el marc de la fira es posaran a la venda unes bosses isotèrmiques per tal que els visitants de la fira puguin dipositar els formatges i així conservar-los en bones condicions per a poder fer els tastos online des de casa.

El Celler Llivins de Llívia (Cerdanya), la cervesa El Gall Negre d’Arsèguel (Alt Urgell) i l’aigua Pineo d’Estamariu (Alt Urgell) també estaran presents a l’espai de la fira de formatges.

Aula de Tast i venda tiquets tastos guiats

D’altra banda, la pista polivalent de la zona esportiva municipal acollirà enguany l’Aula de Tast de la fira on es realitzen sessions dirigides pels millors professionals (formatgers, afinadors, mestres cervesers, sommeliers, cuiners i experts), en les que s’ofereixen tastos guiats dels formatges del Pirineu, des dels històrics als més innovadors, així com de cerveses, vins i altres productes. També s’hi ensenya la tècnica del tast de formatges i s’aprèn a cuinar amb formatge.

Per prendre part en qualsevol dels 9 tastos guiats que hi programats cal comprar a partir d’avui mateix el tiquet de manera online a www.firasantermengol.cat També es reserven tiquets pe poder-los comprar de manera presencial al punt d’informació de la fira, situat al costat de la pista polivalent a partir del divendres 15 d’octubre a la tarda.

Eugeni Celery, premi Amic del Formatge 2021

L’Amic del Formatge és un premi que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell atorga cada any a una persona que, amb la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, serà Eugeni Celery qui rebrà el premi de la mà de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, el divendres 15 d’octubre a 3/4 de 7 de la tarda a l’escenari que hi haurà situat davant del Palau d’Esports, al Camí Ral de Cerdanya.

Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

El dissabte 16 d’octubre tindrà lloc el tradicional Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que distribuïts en categories diferents, més de 150 formatges artesans participaran en aquest certamen de referència del sector formatger del Pirineu.

Un prestigiós jurat format per una seixantena d’experts, els tasta i valora. Els formatges opten a medalles d’or, plata i bronze en cadascuna de les categories. El concurs se celebrarà enguany a porta tancada. Serà a 2/4 d’una migdia quan es procedirà a la cerimònia de lliurament de premis, a l’escenari del davant del Palau d’Esports.

Concurs infantil de formatges

Mireia Font ha anunciat també que “com que ens agrada innovar, en aquesta edició posem en marxa un concurs infantil de formatges”. Alumnes de 5è i 6è primària seleccionats i formats per la Fundació Alícia, triaran quin ha estat el millor formatge de la fira d’enguany, tastant formatges guanyadors de totes les categories del concurs de dissabte al matí.

Tastet d’Art

La Fira de Sant Ermengol 2021 oferirà també un tastet d’art i cultura a la plaça dels Oms amb una exposició de les obres dels artistes del col·lectiu l’Aparador que han acompanyat els lots de productes dels productors alimentaris de l’Associació Menja’t l’Alt Urgell.

Recordem que ambdós col·lectius treballen conjuntament des de fa uns anys en la difusió de la gastronomia i l’art a l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Sostenibilitat i conservació del territori.

Davant de l’evolució d’agricultura i la ramaderia cap a un model cada cop més industrial i global, hi ha un altre tipus d’elaboradors agroalimentaris, lligats al territori i amb consciència mediambiental, que s’enfronten al repte de fer arribar els seus productes de la manera més sostenible possible.

Elaboració, transformació, conservació, embalatge, distribució i la manera de comunicar amb els consumidors són alguns del temes que tractarem en la jornada tècnica d’aquesta fira que tindrà lloc divendres 15 d’octubre a partir de les tres de la tarda.

En aquesta jornada tècnica hi destaca la sessió que porta per títol ‘El formatge de pastor’ que anirà a càrrec de Josep Venturós, president de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans, entitat que es presentarà públicament en el marc d’aquesta jornada tècnica.

La jornada tècnica, organitzada per l’Escola Agrària del Pirineu, també tindrà lloc a la pista polivalent. Per prendre-hi part cal inscriure’s prèviament a través de RuralCat:inscripicons.